با کمک این رژیم غذایی، کم کاری تیروئید را مدیریت کنید+برنامه غذایی هفتگی
رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید: میتواند اثرات قابلتوجهی روی کمکاری تیروئید داشته باشد. بعضی از مواد غذایی ممکن است علائم را بهبود ببخشند و بعضی دیگر ممکن است باعث بدتر شدن علائم یا تداخل با داروها شوند. تیروئید یک غدهی کوچک پروانهشکل در گلو است. در کمکاری تیروئید یا تیروئید غیرفعال غدهی تیروئید کمتر از نیاز بدن هورمون تولید میکند. این موضوع میتواند سرعت سوختوساز بدن را کاهش دهد و منجر به افزایش وزن و خستگی، همچنین علائم دیگر شود.
در این مطلب بخش زیبایی و سلامت در مجموعه درمان خانگی مجله خبری اهل فان شما را با بایدها و نبایدهای غذایی کمکاری تیروئید آشنا کنیم. همچنین یک برنامهی غذایی یک هفتهای و توصیههایی برای کاهش وزن را در اختیارتان قرار دهیم. تا پایان مطلب رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید با ما همراه باشید.
رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید
در کمکاری تیروئید بدن به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکند. تغییر در رژیم غذایی نمیتواند کمکاری تیروئید را درمان کند، اما سه نقش اصلی در مدیریت این عارضه دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
۱.مواد غذایی که حاوی بعضی از مواد مغذی مثل ید، سلنیوم و روی هستند، میتوانند به غدهی تیروئید کمک کنند درست عمل کند.
۲. بعضی از مواد غذایی ممکن است اثرات منفی روی علمکرد تیروئید داشته باشند و علائم کمکاری تیروئید را بدتر کنند.
۳. بعضی از خوراکیها و مکملها میتوانند با نحوهی جذب داروهای تیروئید در بدن تداخل پیدا کنند؛ بنابراین باید مصرف آنها را به حداقل برسانید.
کمکاری تیروئید میتواند منجر به چاقی و اضافه وزن شود، چون سرعت متابولیسم بدن را کاهش میدهد. دنبال کردن رژیم غذایی مناسب و فعالیت داشتن میتواند به مدیریت وزن و افزایش سطح انرژی بدن کمک کند. در ادامه به مواد مغذی مفید و یک رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید اشاره میکنیم.
ید
بدن برای تولید هورمونهای تیروئید به ید نیاز دارد، اما نمیتواند آن را تولید کند. بنابراین باید این مادهی معدنی را از رژیم غذایی خود دریافت کنید. کمبود ید میتواند منجر به عارضهای به نام گواتر شود که بزرگ شدن غدهی تیروئید را به دنبال دارد. مواد غذایی غنی از ید در ادامه آورده شدهاند.
- پنیر
- شیر
- نمک یددار
- تخممرغ غنی شده
کمبود ید عارضهی رایجی نیست. حواستان باشد در مصرف ید زیادهروی نکنید، چون این موضوع میتواند کمکاری و پرکاری تیروئید را بدتر کند. از مصرف مکملهای ید بهصورت خودسرانه اجتناب کنید و فقط در صورتی این مکملها را مصرف کنید که پزشک برایتان تجویز کرده است.
سلنیوم
سلنیوم یک ریزمغذی بوده که حاوی خواص آنتیاکسیدانی است و نقش مهمی در تولید هورمون تیروئید دارد. بافت تیروئید بهطور طبیعی حاوی این مادهی معدنی است. یک بررسی در سال ۲۰۱۷ به این نتیجه رسید که حفظ سطح سلینوم بدن در محدودهی مناسب به افراد در بهبود سلامت عمومی و جلوگیری از ابتلا به اختلالات تیروئید کمک کرد. از جمله مواد غذایی غنی از سلنیوم میتوانیم به اقلام زیر اشاره کنیم.
- آجیل برزیلی
- ماهی تن
- میگو
- گوشت گاو
- بوقلمون
- مرغ
- تخممرغ
- جو دوسر
- نان تهیه شده با گندم سبوسدار
روی
روی یا زینک یک مادهی مغذی مفید است که ممکن است اثرات مفیدی روی هورمون تیروئید داشته باشد. یک مطالعهی کوچکمقیاس نشان داد که مصرف مکمل روی بهتنهایی یا همراه با مکمل سلنیوم عملکرد غدهی تیروئید را در زنان مبتلا به کمکاری تیروئید بهبود بخشید. در ادامه تعدادی از مواد غذایی حاوی روی را معرفی کردهایم.
- گوشت گاو
- غلات غنی شده
- مرغ
- حبوبات
- تخم آفتابگردان
- ماست
چه مواد غذایی را نباید بخورید؟
بعضی از مواد غذایی حاوی مواد مغذی هستند که با سلامت تیروئید تداخل پیدا میکنند. ممکن است بعد از محدود کردن این خوراکیها در رژیم غذایی خود، بهبود علائم را تجربه کنید. در ادامه به مواد غذایی مضر برای کمکاری تیروئید اشاره شده است.
مواد غذایی حاوی گواتروژن
گواتروژن ترکیبی است که اگر زیاد مصرف شود، شاید روی عملکرد تیروئید اثر منفی بگذارد. با این حال مصرف متعادل مواد غذایی دارای گواتروژن مثل سبزیجاتی از جمله کلمبروکلی برای سلامت عمومی بدن مفید است و با عملکرد تیروئید تداخل پیدا نمیکند. علاوه بر این پختن مواد غذایی حاوی گواتروژن باعث خنثی شدن اثرات منفی این ترکیب میشود. خوراکیهای حاوی گواتروژن معمولا شامل سبزیجات صلیبی میشوند که در ادامه تعدادی از آنها آورده شدهاند.
- کلمبروکسل
- کلمبروکلی
- گلکلم
- کاهوپیچ
سویا
تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که سویا ممکن است با نحوهی تولید هورمون تیروئید توسط بدن تداخل پیدا کند. در یک مطالعه موردی منتشر شده در سال ۲۰۱۷ یک زن ۷۲ سالهی مبتلا به کمکالری تیروئید به مدت ۶ ماه سویا مصرف کرد. نتایج این مطالعه نشان داد زمانی که این خانم مصرف سویا را قطع کرد، بهبود علائم را تجربه کرد. هرچند برای تشخیص اثرات سویا روی عملکرد غدهی تیروئید به تحقیقات بیشتری نیاز است. از جمله مواد غذایی حاوی سویا میتوانیم اقلامی مثل شیر سویا، ادامامه، توفو و سس سویا را نام ببریم.
گلوتن
افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو بیشتر از بقیهی افراد در معرض ابتلا به بیماری سلیاک قرار دارند. علت این موضوع این است که بیماریهای سلیاک و هاشیموتو جزء بیماریهای خودایمنی محسوب میشوند و احتمال اینکه فرد مبتلا به یکی از این بیماریها به بیماری دیگر مبتلا شود، زیاد است. تحقیقات عنوان میکنند که قطع مصرف گلوتن از رژیم غذایی عملکرد تیروئید را در افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو که دچار بیماری سلیاک نیستند، بهبود میبخشد. این بیماری به دلیل ناتوان کردن بدن در هضم گلوتن منجر به التهاب مزمن و آسیب به رودهی کوچک میشود.
گلوتن نوعی پروتئین در گندم و غلات دیگر از جمله بلغور جو، گندم سیاه و جو دوسر است. درمان بیماری سلیاک شامل دنبال کردن رژیم غذایی بدون گلوتن میشود. افراد مبتلا به کمکاری تیروئید میتوانند رژیم غذایی بدون گلوتن را دنبال کرده و اثر آن را روی علائم خود بررسی کنند.
مواد غذایی فرآوری شده
کاهش مصرف مواد غذایی فرآوری شده و قند ممکن است به بهبود علائم کمکاری تیروئید، مدیریت وزن و بهبود سلامت عمومی کمک کند. از جمله مواد غذایی فرآوری شده میتوانیم اقلام زیر را نام ببریم.
- فستفود
- هاتداگ
- دونات
- کیک
- بیسکویت
سایر توصیههای مربوط به تغذیه
باید داروهای تیروئید را با شکم خالی بخورید تا بدنتان آنها را بهطور کامل جذب کند. این داروها را دستکم ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از صبحانه یا حداقل ۳ تا ۴ ساعت بعد از شام مصرف کنید. حواستان باشد که مواد غذایی، داروها و مکملهای زیر ممکن است در توانایی بدن برای جذب داروهای تیروئید تداخل ایجاد کنند.
- داروهای آنتیاسید (ضداسید)
- مکملهای شیر یا کلسیم
- مکملهای آهن
- مواد غذایی حاوی فیبر زیاد
- مواد غذایی حاوی ید زیاد
- محصولات غذایی حاوی سویا
رژیم غذایی مخصوص کمکاری تیروئید
در مجموع رژیم غذایی فرد مبتلا به کمکاری تیروئید باید شامل مقدار زیادی میوه، سبزیجات، پروتئینهای سیرکننده، چربیهای سالم و مقدار متعادلی از کربوهیدراتهای سالم باشد. در ادامه یک برنامهی غذایی یک هفتهای را معرفی میکنیم. با این حال باید این رژیم غذایی را با توجه به نیازهای شخصی و علائم خود تغییر دهید تا بهترین و مناسبترین رژیم را پیدا کنید.
شاید بعضی از غذاهای زیر مثل فریتاتای مرغ و سبزیجات را تا به حال امتحان نکرده باشید. اگر اینطور است، در اینترنت جستوجو کنید تا طرز تهیهی آنها را پیدا کنید. با این کار میتوانید طعم یک غذای لذیذ و مناسب برای کمکاری تیروئید را بچشید.
شنبه
- صبحانه: تخممرغ همزده به همراه مقداری ماهی سالمون
- ناهار: سالاد با میگوی گریل شده
- شام: گوشت گاو با سبزیجات و برنج قهوهای
یکشنبه
- صبحانه: سالاد میوه با ماست و بادام خرد شده
- ناهار: سالاد مرغ گریل شده با تخم کدوحلوایی
- شام: ماهی سالمون با سبزیجات رست شده
دوشنبه
- صبحانه: املت با قارچ و کدو
- ناهار: سوپ لوبیا به همراه نان بدون گلوتن یا نان تهیه شده با گندم سبوسدار
- شام: گوشت گاو با تورتیلای ذرت، فلفل و پیاز
سهشنبه
- صبحانه: اسموتی پروتئین با توت و کرهی مغز دلخواه (مثل کرهی بادامزمینی)
- ناهار: برنج گلکلم با بوقلمون چرخکرده، لوبیا سیاه، سالسا، گواکامولی، پنیر و سبزیجات
- شام: مرغ رست شده با کینوا و کلمبروکلی
چهارشنبه
- صبحانه: تخممرغ آبپز به همراه توت و آووکادو
- ناهار: سالاد ماهی تن و کاهو به همراه کراکر بدون گلوتن
- شام: استیک گریل شده به همراه سیبزمینی شیرین و سالاد
پنجشنبه
- صبحانه: ماست با توت و کرهی بادام
- ناهار: همبرگر تهیه شده با گوشت چرخکردهی بوقلمون و سالاد و سیبزمینی شیرین سرخکرده
- شام: میگو، برنج قهوهای و سبزیجات
جمعه
- صبحانه: فریتاتای مرغ و سبزیجات
- ناهار: ساندویچ سالاد مرغ با نان بدون گلوتن
- شام: میگوی گریل شده با فلفل دلمهای
توصیههایی برای کاهش وزن در افراد مبتلا به کمکاری تیروئید
افرادی که دچار کمکاری تیروئید هستند، سریعتر از افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند، افزایش وزن را تجربه میکنند. علت این موضوع این است که کمکاری تیروئید متابولیسم را کاهش میدهد. با دنبال کردن رژیم غذایی غنی از میوهها، سبزیجات، پروتئین و چربیهای سالم میتوانید وزن خود را مدیریت کنید و سلامت عمومی بدنتان را بهبود ببخشید.
این خوراکیها سرشار از مواد مغذی هستند و ممکن است باعث شوند برای مدت طولانی سیر بمانید. علاوه بر این انجام ورزشهای هوازی (ایروبیک) و تمرینات قدرتی با شدت متوسط میتواند به افزایش سرعت سوختوساز بدن و کاهش وزن کمک کند. فعالیت داشتن میتواند سطح انرژی بدن و کیفیت خواب را بهبود ببخشد. این احتمال وجود دارد که با مصرف داروهای تیروئید کاهش وزن کمتر از ۱۰ درصد را تجربه کنید.
سخن پایانی
کمکاری تیروئید به ناتوانی غدهی تیروئید در تولید هورمون لازم بدن اشاره دارد. اگر این عارضه را درمان نکنید، سوختوساز بدنتان کاهش پیدا میکند و دچار خستگی و علائم دیگر میشوید. درمان کمکاری تیروئید معمولا شامل مصرف هورمون تیروئید مصنوعی میشود.
بعضی از مواد مغذی و خوراکیها میتوانند اثرات مثبتی روی کمکاری تیروئید داشته باشند. این در حالی است که بعضی دیگر ممکن است باعث بدتر شدن علائم شوند. باید رژیم غذایی را دنبال کنید که به جذب داروهای تیروئید و حفظ وزن در محدودهی سالم کمک میکند. در این مقاله از دیجیکالا مگ با بایدها و نبایدهای کمکاری تیروئید آشنا شدید. با رعایت توصیههای گفته شده در این مقاله علائم خود را مدیریت کنید.