شاخص دموکراسی در سراسر جهان بر اساس کشورها در سال ۲۰۲۴ + نقشه

وضعیت دموکراسی جهانی در پایینترین سطح ۲۰ سال اخیر قرار دارد، به طوری که ۸۳ کشور در سال ۲۰۲۴، که سالی سرشار از انتخاباتهای مهم بود، شاهد کاهش امتیاز خود در شاخص دموکراسی بودهاند. در سال ۲۰۲۴، تنها ۶.۶٪ از جمعیت جهان در «دموکراسیهای کامل» زندگی میکردند، که نسبت به یک دهه قبل که این رقم ۱۲.۵٪ بود، کاهش یافته است. به طور کلی، اکثریت قریب به اتفاق این کشورها در اروپا قرار دارند، با استثناهای قابل توجهی مانند ژاپن، موریس و کاستاریکا در سایر مناطق جهان. نقشه زیر وضعیت دموکراسی در ۱۶۷ کشور را بر اساس دادههای شاخص دموکراسی سال ۲۰۲۴ واحد اطلاعات اکونومیست (EIU) نشان میدهد.

نروژ در صدر رتبهبندی شاخص دموکراسی
نروژ برای شانزدهمین سال متوالی جایگاه خود را به عنوان دموکراتیکترین کشور جهان حفظ کرده است.

به طور کلی، منطقه اروپای غربی با میانگین امتیاز دموکراسی ۸.۴، بالاترین امتیاز را در سطح جهانی داشت. علاوه بر این، این تنها منطقهای بود که شاهد افزایش امتیاز دموکراسی خود در سال ۲۰۲۴ بود.
در همین حال، ایالات متحده از سال ۲۰۱۶ همچنان یک «دموکراسی ناقص» باقی مانده و در میان ۱۶۷ کشور رتبه ۲۸ را دارد. در طول سال گذشته، امتیاز دموکراسی آن بدون تغییر در ۷.۹ باقی مانده است، که آن را پایینتر از کشورهایی مانند کانادا، ژاپن و اروگوئه قرار میدهد.
فرانسه و کره جنوبی به دلیل آشفتگیهای سیاسی و کاهش اعتماد عمومی به دولت، به وضعیت «دموکراسیهای ناقص» سقوط کرده اند. از سوی دیگر، پرتغال، استونی و جمهوری چک به وضعیت «دموکراسیهای کامل» ارتقا یافتهاند. در مورد پرتغال، انضباط مالی و بخش گردشگری رونق یافته به بهبود امتیاز این کشور کمک کرده است.
تحلیل وضعیت دموکراسی در سال ۲۰۲۴
اگر نگاهی به جمعیت جهان بر اساس رژیم سیاسی بیندازیم، میبینیم که رژیمهای استبدادی در سال ۲۰۲۴ بیشتر بودهاند:

در دهه گذشته، تعداد رژیمهای استبدادی از ۵۲ به ۶۰ کشور افزایش یافته است که ۳۹.۲٪ از جمعیت جهان را پوشش میدهند.
امروزه، چندین کشور عضو بریکس (BRICS – گروهی متشکل از اقتصادهای نوظهور) در این دسته قرار میگیرند.
منبع فارسی: روزیاتو