مجیک ماشروم یا قارچ جادویی چیست؟
مجیک ماشروم یا قارچ جادویی یکی از بحثبرانگیزترین مواد طبیعی با اثرات روانگردان است که از دیرباز تا امروز موردتوجه افراد زیادی بوده است. این قارچها به دلیل داشتن ترکیبات خاص، میتوانند ادراک، احساسات و حتی طرز تفکر را تغییر دهند. اما آیا این قارچها واقعاً بیخطرند؟ اثرات آنها چگونه است و چه خطراتی ممکن است به همراه داشته باشند؟ در ادامه به این سؤالات پاسخ میدهیم.
مجیک ماشروم یا قارچ جادویی چیست؟
مجیک ماشروم یا قارچ جادویی که با نام علمی سیلوسایبین (۴-فسفریلوکسی-N، N-دی متیل تریپتامین) شناخته میشود، از انواع خاصی از قارچها که تقریباً در تمام قارهها یافت میشود، به دست میآید. این نوع قارچها که به قارچهای جادویی نیز معروف هستند، معمولاً به صورت خشک یا پودر مصرف میشوند. سیلوسایبین بخشی از گروهی از مواد مخدر به نام روانگردانها یا توهمزاها است که پتانسیل تغییر حس واقعیت را دارد و فرد را به دیدن، شنیدن و احساس چیزهایی که در زندگی واقعی نمیافتد وادار میکند.
قارچها سابقه استفاده طولانی دارند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد بومیان آمریکای مرکزی از آنها برای شفا و تشریفات معنوی تا ۳ هزار سال قبل از میلاد استفاده میکردند. دانشمندان دههها پیش مطالعه مجیک ماشروم را به همراه مواد مرتبط مانند اسید لیسرژیک دی اتیل آمید (LSD) برای بررسی پتانسیل آنها برای درمان بیماریهای روانی، از جمله اختلالات مصرف مواد، آغاز کردند.
اکنون موج جدیدی از علاقه به استفاده و نحوه عملکرد مجیک ماشروم و پتانسیل آن برای کمک به درمان شرایطی مانند افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اعتیاد، درد و اختلالات عصبی به وجود آمده است.
افراد همچنین کنجکاو هستند که ببینند مجیک ماشروم چگونه بر طرز تفکر و زندگی آنها تأثیر میگذارد. افراد، دلیل استفاده ازاین نوع قارچ را داشتن سرگرمی، رفاه خود را بهبود بخشند، یا یک اختلال پزشکی مانند افسردگی یا اضطراب را خود درمان کنند.
مجیک ماشروم چگونه در مغز کار میکند؟
وقتی فردی سیلوسایبین مصرف میکند، بدن آن را به ماده دیگری به نام سیلوسین تبدیل میکند. سیلوسین به گیرندهها یا محلهای اتصال سروتونین شیمیایی مغز، عمدتاً گیرنده سروتونین ۵-هیدروکسی تریپتامین ۲A (5HT2a) متصل میشود و آنها را فعال میکند. محققان فکر میکنند این عمل مسئول بسیاری از تجربه ذهنی افراد هنگام مصرف قارچ است.
این ماده همچنین بر نحوه عملکرد مغز و نحوه ارتباط مناطق مختلف مغز با یکدیگر تأثیر میگذارد. این الگوهای تغییریافته فعالیت مغز به تغییر عمیق در هوشیاری فرد کمک میکند. برخی از مناطق در فعالیت و اتصال افزایش مییابد در حالی که برخی دیگر کاهش مییابد.
اثرات مجیک ماشروم چیست؟
مجیک ماشروم دارای طیف گستردهای از اثرات بالقوه است. شخصیت و انتظارات فرد از تجربه در زمان مصرف دارو – که “مجموعه” نامیده میشود – و افراد و محیط اطراف – که “تنظیم” نامیده میشود – در نحوه واکنش آنها به آن نقش دارد. همچنین میزان مصرف و قدرت (تمرکز و قدرت) و همچنین سن، بیولوژی منحصر به فرد، جنسیت، شخصیت و سابقه مصرف مواد مخدر نیز مهم است.
این اثرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ادراک تغییریافته
قارچ جادویی معمولاً باعث تغییر در نحوه درک شخص از واقعیت میشوند. افراد مصرفکننده ممکن است رنگها، اشکال یا صحنههایی را ببینند و یا صداهایی بشنوند که واقعی نیستند؛ یا حس زمان و مکان خود را از دست بدهند.
تغییرات خلق و خو و ادراک
فردی که سیلوسایبین مصرف میکند ممکن است تجربهای داشته باشد که به آن تجربه عرفانی میگویند، جایی که وارد یک حالت رویایی و سرخوشی میشود، آنها ممکن است احساس متفاوتی از خود داشته باشند، احساس کنند که هیچ مرز شخصی ندارند و با جهان یکی هستند – چیزی که برخی از محققان آن را “خود بی کران اقیانوسی” مینامند. این تجربه میتواند سعادتبخش باشد، اما ممکن است ترسناک نیز باشد و باعث ترس یا وحشت شود.
اثرات فیزیکی
مجیک ماشروم میتواند اثرات فیزیکی زیادی بر روی فرد مصرفکننده داشته باشد که برخی از آنها ناخوشایند هستند.
چرا مردم از مجیک ماشروم استفاده میکنند؟
هزاران سال است که مردم از قارچهای حاوی سیلوسایبین استفاده میکنند. محققان بر این باورند که این ماده برای ایجاد یک حالت عرفانی در طول مناسک استفاده میشد. امروزه، مردم از قارچها به امید داشتن تجربهای منحصر به فرد، جالب، روشنگر و/یا معنوی استفاده میکنند.
برخی دیگر مقادیر بسیار کمی از این ماده را به طور منظم مصرف میکنند، عملی که میکرودوز نامیده میشود و سعی در بهبود وضعیت ذهنی و افزایش بهرهوری خود دارند.
آیا مجیک ماشروم بی خطر است؟
مجیک ماشروم سطح سمیت پایینی دارد، به این معنی که پتانسیل پایینی برای ایجاد حوادث بالقوه کشنده مانند مشکلات تنفسی یا حمله قلبی دارد. با این حال، مطالعات نشان میدهند که مصرف سیلوسایبین خطراتی برای سلامتی دارد، به ویژه زمانی که بدون نظارت و خارج از یک مطالعه تحقیقاتی و نظارت بالینی باشد که شاملموارد زیر میشود:
رفتار خطرناک
افراد ممکن است پس از مصرف قارچ در یک محیط بدون نظارت، کارهای پرخطرتری انجام دهند – برای مثال رانندگی خطرناک – زیرا ممکن است کمتر از محیط فیزیکی اطراف خود آگاه باشند و در توانایی خود در تفکر واضح دچار اختلال شوند.
عوارض جانبی فیزیکی
قارچ جادویی به طور معمول فشار خون و ضربان قلب را افزایش میدهد، که ممکن است برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی خطرناک باشد. افراد همچنین ممکن است عوارض جانبی مانند بی قراری، گیجی، استفراغ یا حالت تهوع را تجربه کنند که ممکن است شدید باشد و نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد.
همچنین خطر شناسایی نادرست قارچ و مصرف قارچ سمی به جای مجیک ماشروم وجود دارد.
ترس
برخی از افرادی که قارچ جادویی مصرف میکنند، با تجربه اثرات توهم زایی آن که به عنوان “سفر بد” شناخته میشود، دچار ترس، اضطراب، وحشت یا پارانویا شدید میشوند.
مسائل مربوط به سلامت روان
خطر مشکلات سلامت روان مانند روان پریشی یا خودکشی در محیطهای بالینی تحت نظارت در میان افرادی که در تحقیقات در مورد سیلوسایبین شرکت میکنند کم است. با این حال، نمیتوان نبود آن را در نظر گرفت.
اختلال ادراک مداوم توهمزا (HPPD)
اختلال ادراک مداوم توهمزا به طور معمول فلاش بک نامیده میشود، HPPD زمانی است که افراد همان تصاویر یا صحنههایی را تجربه میکنند که زمانی که تحت تأثیر یک ماده دیگر، دیده بودند. فلاش بکها میتوانند مختصر باشند یا ممکن است سالها پس از تجربه یک ماده دوباره تکرار شوند.
قارچ جادویی چگونه بر بارداری تأثیر میگذارد؟
هیچ اطلاعاتی در مورد ایمنی مصرف سیلوسایبین در دوران بارداری، چه برای مادر و چه برای نوزاد در حال رشد وجود ندارد. افراد باید قبل از مصرف هر دارویی در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنند.
آیا میتوان از سیلوسایبین به عنوان دارو استفاده کرد؟
محققان در حال بررسی سیلوسایبین به عنوان یک درمان بالقوه برای بسیاری از اختلالات سلامت هستند. که شامل موارد زیر میشود:
اختلالات مصرف مواد
تحقیقات اولیه نشان میدهد که سیلوسایبین ممکن است در درمان اختلالات مصرف مواد، از جمله اختلال مصرف تنباکو مفید باشد. NIDA یک مطالعه بزرگ و چند سایتی را در مورد اثربخشی سیلوسایبین در مقابل چسب نیکوتین، برای کمک به افراد در ترک سیگار استفاده میکند.
افسردگی و اضطراب
شواهدی وجود دارد که سیلوسایبین ممکن است یک درمان مؤثر برای افسردگی و اختلالات اضطرابی باشد.
منبع فارسی: روزیاتو