ریز تونلهای عجیب؛ ساخته موجودی منقرضشده یا پدیدهای زمینساخت (+عکس)

کشف تونلهای عجیب در زیر بیابانهای آفریقا و خاورمیانه
دانشمندان اخیراً در بیابانهای آفریقا و خاورمیانه، ساختارهایی لوله مانند و بسیار کوچکی کشف کردهاند که به نظر میرسد توسط موجودی زنده ایجاد شدهاند.
پژوهشگران دانشگاه یوهانس گوتنبرگ آلمان، اخیراً از یافتن این تونلهای عجیب در سنگهای مرمر و سنگآهک خبر داده و از این بابت ابراز شگفتی کردهاند.
به گزارش خبرآنلاین، سس پاسشیر که ۱۵ سال پیش برای نخستین بار این ساختارها را در کشور نامیبیا مشاهده کرده بود در اینباره توضیح داد: «ما شگفتزده شده ایم و تقریبا به این نتیجه رسیده ایم که مشخصاً این لولهها نتیجه یک فرایند زمینشناختی نیستند.»
در مقالهای جدید که در نشریه ژئومیکروبیولوژی منتشر شده، پاسشیر و همکارانش ویژگیهای فیزیکی نامتعارف این لولههای عجیب را توصیف کردهاند. این ساختارها ابتدا در نامیبیا و سپس در عربستان سعودی و عمان (در فاصله هزاران کیلومتری از یکدیگر و به سمت شرق) شناسایی شدهاند.
ابعاد کوچک این ریز-تونل ها
این ساختارها که به آنها «ریز-تونل» یا microburrows گفته میشود، عموماً حدود ۲ تا ۳ سانتیمتر طول و تنها نیم میلیمتر قطر دارند و به درون سنگهایی نفوذ کردهاند که زمینشناسانی مثل پاسشیر سالهاست در حال مطالعه آنها هستند. این در حالی است که در سالهای اخیر و در اثر فرسایش، خوشههایی از این ریزتونل ها در سطح نمایان شدهاند.
بعد از انجام تحلیلهای متعدد بر روی این تونلها، وجود پودری ظریف از کربنات کلسیم در آنها تائید شد که احتمالاً بقایای میکروارگانیسمهایی هستند که به درون سنگ مرمر نفوذ کردهاند تا به مواد مغذی موجود در آن دسترسی یابند.
در حال حاضر فرضیه فعلی این است که این لولههای شگفتانگیز توسط نوعی از موجود زنده ایجاد شدهاند؛ با این وجود پژوهشگران هنوز نمیدانند که با چه نوع ارگانیسم کوچکی سروکار دارند.
پاسشیر در این باره توضیح داد: «ما در حال حاضر نمیدانیم که آیا این نوع حیات منقرضشده یا همچنان در جایی از جهان وجود دارد.»
با توجه به اینکه عمر این ساختارها بین یک تا دو میلیون سال تخمین زده میشود، این احتمال نیز وجود دارد که میکروارگانیسمهای سازنده آنها دیگر زنده نباشند.
با اینکه یافتن پودر کربنات کلسیم در این ریزتونلها، هیچگونه DNA یا پروتئینی در آنها بهجای نمانده است. در شرایط فعلی و بدون وجود شواهد زیستی بیشتر، دانشمندان نمیتوانند با قاطعیت بگویند چه موجودی این تونلها را ایجاد کرده است؛ هر چند که از نظر پاسشیر، همین موضوع این کشف را هیجانانگیزتر کرده است.
او در بخش پایانی صحبتهایش گفت: «آیا با نوعی شناختهشده از حیات روبهرو هستیم یا با موجودی کاملاً ناشناخته؟ این شکل از حیات (که نمیدانیم هنوز وجود دارد یا نه) ممکن است در چرخه جهانی کربن نقش داشته باشد؛ بنابراین نیاز به آگاهی جامعه علمی از آن ضروری به نظر میرسد.»
منبع: futurism