این لوح گِلی «ماشین حساب» ژاپنیهای ماقبل تاریخ بوده است (+عکس)
این لوح گلی کوچک احتمالاً ابزاری برای انجام آیینهای مرتبط با شمارش در ژاپن ماقبل تاریخ (بیش از سه هزار سال پیش) بوده است. حفرههای این لوح که برای شمارش استفاده میشدند، تا حدی به شکل سیمای یک انسان مرتب شدهاند.
به گزارش فرادید، «دوبان-کون» که به معنای «مرد گلی صاف» در زبان ژاپنی است، ۵.۸ سانتیمتر ارتفاع و ۳.۷ سانتیمتر عرض و حدود ۴۸.۴ گرم وزن دارد. این شیء در نزدیکی دایرههای سنگی اویو پیدا شده که توسط فرهنگ «جومون» ساخته شده بودند.
دوره جومون حدوداً از ۱۴۰۰۰ سال تا ۳۰۰ سال پیش از میلاد طول کشید. اگرچه در این دوره کشاورزی در مقیاس بزرگ وجود نداشت، با اینحال فرهنگ جومون به طور عمده یکجانشین و بسیار پیچیده بود و از مواد طبیعی مختلفی مانند سنگها، استخوانها و شاخها، سفال، جواهرات، مجسمهها و ابزارهای مختلف میساخت.
محوطه دایرههای سنگی اویو؛ جایی که لوح «دوبان-کون» در آن کشف شده است
دایرههای سنگی اویو در محوطهای قرار دارند که از دهها سنگ رودخانهای حدود ۲۰۰۰ پیش از میلاد یعنی در اواخر دوره جومون ساخته شده است. دو حلقهی بزرگتر احتمالاً در آیینهایی استفاده میشدند که به تقویت پیوندهای اجتماعی میان سکونتگاههای اطراف کمک میکرد، در حالی که حلقههای کوچکتر برای علامتگذاری گورها ساخته شده بودند. چیدمان سنگها به شکل ساعت خورشیدی نشان میدهد مردم جومون مفهوم زمان بر اساس حرکت خورشید را درک میکردند.
طی چند دههی گذشته، لوحهای گلی کوچک زیادی در جریان کاوشها در دایرههای سنگی پیدا شدهاند، اما دوبان-کون منحصر به فرد است. محققان فکر میکنند این شیئ به عنوان ابزاری برای شمارش ساخته شده است. بزرگترین حفره که نمایانگر دهان فرد است، عدد ۱، چشمها عدد ۲، سمت راست سینه عدد ۳، سمت چپ سینه عدد ۴ و خط عمودی دایرهها در مرکز سینه عدد ۵ را نشان میدهند. دایرههای پشت سر نیز نمایانگر عدد ۶ هستند.
همچنین یک حفره در مرکز قسمت پایینی لوح وجود دارد که از راه یک کانال در بدن گلی به حفره دهان متصل است و شاید معنایش این باشد که دوبان-کون یک شخصیت زنانه است.
در هر صورت، این لوح ظاهری «بامزه» دارد که ممکن است سبک محبوبیت آن در زمان خودش بوده باشد.